Paragrafen

Verbonden partijen

Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)

Openbaar belang
en doel

BNG is onze huisbankier. Als aandeelhouder profiteren we van het dividend van de BNG. Dit is een algemeen dekkingsmiddel.

Juridische vorm

Overige verbonden partijen

Deelnemende partijen

De N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is een bank die volledig in overheidsbezit is. De helft van de aandelen is van de Staat. De andere 50% is van de gemeenten, hoogheemraadschappen en provincies.
De gemeente is vanwege de financiële verhoudingen met het Rijk verplicht een bankrekeningnummer bij de BNG te openen. Hierop worden de algemene uitkering en andere rijksvoorschotten uitbetaald.

Bestuurlijk belang

De aandeelhouders oefenen invloed uit door de vertegenwoordiging in de aandeelhoudersvergadering. Het aantal aandelen van de BNG bedraagt 55.690.720. We bezitten 23.953 aandelen. Dit is 0,04% van het totaal aan aandelen.

Programma's

6. Bedrijfsvoering en algemene dekkingsmiddelen

Ontwikkelingen

We streven ieder jaar weer naar een steeds betere afstemming met de BNG en ondersteuning bij complexe betalingsverplichtingen. De BNG heeft in haar centrale positie voor de gemeente vaak een ondersteunende rol. Elke gemeente is verplicht om hierin met de BNG samen te werken. Dat vergemakkelijkt afstemming en zorgt voor meer efficiency.

Risico's

Het risicobeheer van BNG Bank is gericht op handhaving van het veilige risicoprofiel van de bank zoals dat tot uitdrukking komt in de uitstekende externe ratings. Daarnaast bleef de BNG binnen haar zogenoemde Risk Appetite, die is vastgelegd in het Risk Appetite Statement 2017. Deze risicorapportage wordt ieder kwartaal opgesteld.

De weerstandscapaciteit van de Bank Nederlandse Gemeenten is wel voldoende om de risico’s die we lopen op te vangen. Daarmee zijn er geen risico’s van materiële betekenis in relatie tot de financiële positie waarvoor geen maatregelen zijn getroffen door de Bank Nederlandse Gemeenten.
Als aandeelhouder van de BNG ontvangen we jaarlijks dividend. Dit hebben we ook meerjarig in de begroting verwerkt. Indien er minder dividend wordt uitgekeerd lopen we een risico op een tekort in onze exploitatie.

Financiële informatie (bedragen x € 1.000)

Rekening

Rekening

Begroting

Begroting

Begroting

2021

2022

2023

2024

2027

Bijdrage gemeente

-30

-30

-30

-30

-30

Resultaat

-60

-60

Deze pagina is gebouwd op 10/09/2023 21:45:40 met de export van 10/09/2023 21:42:08